Arvo Ahokas perusti kuoron vuonna 1976 Kuopion kansalaisopiston yhteyteen. Arvo koulutti ja johti kuoroa aina vuoteen 1996 saakka. Alusta alkaen ohjelmisto on ollut monipuolista koostuen pääasiassa kevyestä, tunnelmallisesta viihdemusiikista. Mukaan on mahtunut myös kansanlauluja ja hengellisiä lauluja ja viime vuosina mm. savolaissyntyisen Juice Leskisen tuotantoa.
Kuoro on pitänyt vuosittain konsertteja niin omassa maakunnassa kuin sen ulkopuolellakin, yksin tai muiden kuorojen kanssa. Suuria yleisömenestyksiä olivat mm. konsertit 1990-luvulla, joissa kuoro availi kuoroesiintymisessä “uusia ovia” esiintymällä ilman nuottikansioita ja liikkumalla esityksissään suunnitellun koreografian mukaan. Mieleenpainuvia olivat mm. konsertit “Minä laulan sun iltasi tähtihin” vuonna 1991 ja “Käy nuotiolle…”, operetti- ja mustalaismusiikin konsertti vuonna 1993.
1990-luku oli kuoron aktiivista aikaa. Tuolloin kuoro oli toteuttamassa kahta musiikkiproduktiota: vuonna 1994 yhdessä Tellus-teatterin kanssa Junnu Vainion elämään ja lauluihin perustuvaa näytelmää “Albatrossi ja Heiskanen” ja tämän musiikkinäytelmän innostamana vuonna 1996 operettia “Mustalaisruhtinatar”, jonka näki Kuopiossa 11.000 henkeä. Mukana oli valtakunnan tähtilaulajia, baritonit Tommi Hakala ja Jyrki Anttila sekä kuopiolaiset Seija Mikkonen ja Sirpa Huuskonen.
Kuopion kansalaisopiston Viihdekuoro on tehnyt esiintymismatkoja mm. Venäjälle, Tanskaan, Unkariin ja Yhdysvaltoihin. Italiassa, Saksassa ja Ranskassa kuoro osallistui kansainvälisille uittoperinnepäiville laulua ja tanssia sisältävällä hilpeällä tukkilaisohjelmalla, jonka ensiesitys oli Kuopiossa uittoperinnepäivillä vuonna 1992.
Mieleenpainuvimpia tapahtumia kuoron elämässä oli päästä esiintymään Pariisissa Unescon päämajassa järjestetyssä pohjoismaisessa gaalassa. Kuoron aktiivinen toiminta toi kuorolle vuonna 1994 Sulasolin Pohjois-Savon piirin myöntämän Kajjaus-tunnustuspalkinnon.
Kuoron taiteelliseksi johtajaksi vuoden 2009 alussa saapui Tiina Taskinen-Viinikainen.
Tiinan johdolla kuoro hioi yhteistä sointiaan ja jatkoi vuosittaisia konserttejaan.
Vuonna 2011 kuoro juhli 35-vuotisjuhlavuottaan ja sen kunniaksi järjestettiin Valoa kaamokseen -konserttikiertue Kuopion ja lähikuntien kirkoissa yhdessä taiteilija Kai Hyttisen kanssa.
Kuoro pääsi pitkästä aikaa ulkomaanmatkalle vuonna 2013, kun pääsimme esiintymään Lontoon suomalaiseen merimieskirkkoon. Tulipa tuolla matkalla laulettua niin lentokentällä, kaksikerrosbussissa kuin Thamesin jokiristeilylläkin, jossa hauskana tapahtumana laivan kapteeni pyysi meitä kohteliaasti hiljenemään, sillä laulumme häiritsi opastusta!
Lontoon matkan jälkeen kuoro alkoi haaveilla musiikkinäytelmän teosta ja niinpä aloitimmekin yhteistön Tiina Naumanen-Salmelan kanssa, jonka käsikirjoittama ja ohjaama musiikkinäytelmä Sinua, sinua rakastan sai ensi-iltansa vuonna 2014.
Musiikkinäytelmän jälkeen ilmaisun kehittämisestä tuli kuorolle varsinainen sydämen asia ja niinpä kuoro alkoikin esiintyä ilman nuotteja, jotta musiikin ja tunteiden ilmaisu mahdollistuisi parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Vuoden 2020 lopussa taiteellisena johtajana aloitti Timo Kärkkäinen.
Muun muassa Jean S -yhtyeen sekä Uuden iloisen teatterin parissa pitkään vaikuttanut Timo sai hyödyntää musiikillista osaamistaan myös Sawo Ensemblen kanssa ja alkoikin itse sovittaa ja säveltää kappaleita myös kuoron ohjelmistoon. Timo halusi tuoda enemmän esiin savolaisuutta ja kuoron rentoa ilmaisuvoimaa, ja niinpä yhä useammassa kappaleessa alkoikin kuulua letkeä savon murre. Timon tunteikkaista ja yllätyksellisistä sovituksista onkin syntynyt monta suurta suosiota saavuttanutta kappaletta, kuten Esa Pakarisen savoksi esittämä, alun perin Tom Jonesin hitti, I Who Have Nothing eli En ou mittään. Kuorolle on noussut hyvin rakkaaksi kappaleeksi myös Timon sovittama savolaisuuden ytimeen pureutuva suurteos "Savolaenen päeväuni", tuttavallisemmin "Tupluuri", jota kuoro onkin saanut esittää aina Helsingissä ja Tampereella asti. Kesällä -23 Tampereen Sävelen Kuorokatselmuksessa kuoron tulkinta "Tupluurista" toi kuorolle upeat kaksi hopealeimaa.